fbpx

Filmkép és fotó

Filmkép és fotó

A film állóképek sorozata. A film alapja a fénykép.

Mivel ma nagyon könnyű hozzájutni kis videokamerához, sokan anélkül kezdenek mozgóképeket készíteni, hogy tisztában lennének az állókép, a kompozíció, a színek, a fények hatásaival és törvényeivel. Épp emiatt szükséges visszatérni a gyökerekhez, és bemutatni azt, mennyire a fotográfia a filmkép alapja, illetve hogy az állóképek ismerete nélkül nem hozhatóak létre hatásos mozgóképek. Klasszikus és kortárs példák segítségével mutatom meg a filmkép alapjait, így indulva el a fotó irányába.

Látjuk-e a filmképet? Tudjuk-e egyáltalán, hogy a filmkép, egy-egy adott kocka, melyből 24-et látunk másodpercenként, miért hat ránk?

Ezeknek a szempontoknak a mentén valóban kifejezővé és átlagon felülivé teheted műveidet. Arról nem is beszélve, hogy így az állókép egyfajta storytelling, vagyis képekkel való mesélés lesz, amely képes komplex élményt, akár életérzést adni, több szinten kifejezővé téve a képet. Valószínűleg minél több ilyen filmképet elemzel, annál inkább kialakul a sajátos képi világod is, ami egyedivé teszi majd a fotóidat is.