fbpx

Kundalini jóga – éber jelenlét

Kundalini jóga – éber jelenlét

Hogyan kapcsolódik a jóga a fotózáshoz? Ép testben ép fotós – tovább is gondolhatjuk az ismert mondást, mivel nagyon nem mindegy, hogy a fotósban milyen lélek lakik! A jóga testünk karbantartásán túl remekül segít a jelenben-levés, a megfigyelő- és koncentráció-képesség elsajátításában, gyakorlásában, fejlesztésében, amelyek a fotózás alapját is képezik (főként a riport, az autonóm-riport és a szubjektív vagy szerzői fotó műfajában). A jóga az átélésen alapul, lényegét nem lehet intellektuálisan megérteni, csak gyakorláson és megtapasztaláson keresztül válik élővé és bensővé – ebben rokon a fotográfia világával.

A mindenkori fotóoktatásból hiányoznak az önismereti órák, pedig ahhoz, hogy ne átlagos képeket hozzunk létre, először is azzal érdemes tisztában lennünk, hogy mi, akik a gép mögött állunk, kik vagyunk valójában?

Meggyőződésünk, hogy ez lenne a legfontosabb „tananyag”, amit persze nem könnyű „tanítani”, de pl. a kundalini jóga kiváló katalizátor szerepet tölthet be önvalónk megtalálásában. Csak ezután (illetve ezzel párhuzamosan) célszerű elkezdeni az alkotással (fotózással) foglalkozni, és ekkor ébredhetünk rá arra is, hogy nem érdemes átvett mintákat, trendeket követnünk. Sokkal izgalmasabb igazi önvalónk felfedezése, és ez által egy végtelen szabad, saját alkotói attitűd kialakítása. (Hajós Eszter)