fbpx

Zazen meditáció és fotográfia

Zazen meditáció és fotográfia

„A zen nem vallás. Sem külön üdv-tanítása, sem dogmatikája, sem eszkatológiája nincs, és szentkönyvre sem nagyon hivatkozik. A zen nem filozófiai iskola, mert nem teória, sőt a súly éppen az életrendre esik. A zen nem szekta, vagyis nem leszűkült vallás, mert amit tanít az éppen a minél tágasabb és minél szabadabb.” (Hamvas Béla)

A zen lényege, hogy haladjuk meg a hétköznapi tudatosságot, és jussunk el a tudatunk alapjához, amely túl van azon, amire a hétköznapokban mentális tevékenységként tekintünk. De mi az, ami túl van ezen? Ez az a titokzatos cél, ahová a zen gyakorlása tart, amely során megszabadulunk sémainktól, tanult, öröklött mintáinktól, amelyek befolyásolnak, gátat szabnak alkotókészségünknek.

A zazen végső pontján megszabadulunk elménk béklyóitól, a fájdalomtól, aggodalomtól, tehertől, kétségbeeséstől, bánattól, és minden negatív érzéstől, gondolattól, ami a hétköznapi tudatunkat jellemzi. Megtapasztaljuk, hogy lényünk eredendően boldog, örömteli, szabad, szeretetteli, együttérző, és tudatunk áttetszően tiszta, ragyogó, mint egy gyémánt. A zen útja során – mintegy ajándékként – erények és képességek is felbukkannak: az intuíció, a fegyelem, a kitartás, a türelem, a másokkal való együttműködésre való készség, a bölcsesség. (Szaladják ‘Taikyo’ István)