fbpx

A fotográfia kifejezőeszözei

A fotográfia kifejezőeszözei

Az, hogy egy fotó mennyire jó, sokszor pusztán a véleményeken múlik. Ellenben léteznek olyan esztétikai alapvetések, egyfajta “fotó ABC” és nyelvtan, amelynek segítségével meg lehet tanulni képekben beszélni.

Sajnos a legtöbb oktatási intézményben ezt adottnak veszik, és külön nem tanítják, így a kezdők, de akár a haladók is, nagyon nehéz helyzetben vannak.

  • Honnan tudhatjuk hogy mitől érvényes vagy egyáltalán KÉP a kép?
  • Mik azok a formanyelvi eszközök, amelyektől gazdagabb vizualitást nyer egy alkotás?

Számos frusztráció forrása lehet ez a “képi írástudatlanság” és sokak emiatt el is tántorodnak a fotózástól, mert nem sikerül ráérezniük arra a KÉPiségre, ami egyébként tanulható.

A tudatos képalkotásnak pedig az az előnye is megvan, hogy nem csak hatékonyan működő vizuláis kommunikációra leszel képes, hanem a véleményviharokban céltudatosan ki fogsz tudni állni a saját álláspontod mellett. Ez az alkotói szabadsághoz is szükséges.

AZ IMÁGÓban nem kevesebbre vállalkozom, mint arra, hogy több száz klasszikus és kortárs, profi és amatőr, ismert és ismeretlen remekművön keresztül módszeresen rendszerezzem lehetőleg a fotográfia összes kifejező eszközét. Annyit elárulok, hogy a prezentációmban (mostanáig) hatvan szempont szerepel több száz illusztrációval.

Ennek a “fotó ABC”-nek a segítségével tudatosan fogsz KÉPi mondatokat alkotni. Megtanulhatod a fotó elemi funkcióját, a képi kommunikációt, a nézővel való képi  beszélgetést.