fbpx

Személyes Dramaturgia

Személyes Dramaturgia

Saját magunk megismerésének egyik legfontosabb lépése, hogy el tudjuk mondani a történetünket, akár ki tudjuk beszélni traumáinkat rajtuk keresztül. A kurzuson meseterápiával is foglalkozunk, melynek egyik lényeges mozzanata, hogy megtaláljuk a saját mesénket, azt, amelyet a legtöbbször szerettünk hallgatni; nem is egy konkrét mesét, hanem egy műfajt. Mivel minden műfaj egy társadalmi diskurzus része, ugyanakkor problémamegoldó modell is, a történetünk nem csak rólunk fog szólni, hanem azokról, akik hasonló problémákkal küszködnek.

A műfajok felől érkezünk el oda, hogy strukturálni tudjuk, amit el szeretnénk mondani, amit szeretnénk megragadni, rendszerbe tenni. A következő lépésben a karaktereket vizsgáljuk, szem előtt tartva azt a kérdést, melyik vagyok én, milyen vagyok én.

Az órák segítenek a hallgatóknak, hogy el tudják mondani a történetüket: élettörténetüket éppúgy, mint az életükhöz kapcsolódó, arról metaforákat kimondó, fiktív történetüket. Ez a metódus ahhoz is mankó lesz, hogy az elmondott történeteket képpé tudják formálni. (Kolozsi László)